SOS Hinaus – Miten toimin, kun autoni hajoaa kesken matkan?

Miten toimin, kun autoni hajoaa kesken matkan?
Jos autosi hajoaa paikkaan, jossa on muuta ohikulkevaa liikennettä, tärkeää on varoittaa muita autoilijoita.

Tämä tehdään varoituskolmion avulla ja laittamalla hätävilkut päälle. Varoituskolmio on syytä viedä tarpeeksi kauas, jotta siihen ehditään reagoida. Esimerkiki moottoritiellä, kolmio pitäisi viedä vähintään 100 metrin päähän.

Jos auto hajoaa taajaman ulkopuolelle ja erityisesti jos näkyvyys on huono, kannattaa pysyä autossa sisällä mahdollisuuksien mukaan ja pitää turvavyöt kiinni. Autossa kannattaa pitää aina turvaliivejä, jotka voi pukea päälle vahinkotilanteessa, kun poistuu autosta.

Apua kannattaa soittaa viipymättä. Hinausauto saapuu nopeasti paikalle. Jotta avun saapuminen olisi mahdollisimman nopeaa, pitää sijainnin olla tiedossa. Jos liikut vieraalla alueella ja paikassa, jossa ei ole selkeitä maamerkkejä tai tiekylttejä, voi sijainnin kertominen olla joskus hankalaa. Hälytyskeskuksemme pystyy selvittämään sijaintisi myös tekstiviestipalvelulla. Moderneista teknisistä ratkaisuista huolimatta sijainti saadaan tietoon myös selvittämällä mistä olet tulossa, mitä paikkoja olet ohittanut ja milloin. Koskaan ei ole pahitteeksi ajaessa miettiä omaa sijaintia, jotta tarvittaessa osaa hälyttää apua.

Talvelle kannattaa pukea välittömästi lisää vaatetta päälle, koska auto jäähtyy nopeasti. Jos autossa on polttoainetoiminen lisälämmitin, sen voi laittaa päälle. Hälytyskeskuksemme neuvoo aina miten kannattaa missäkin tilanteessa toimia. Joskus paikalta voi olla järkevää poistua ennen hinausauton saapumista esimerkiksi taksilla.